Kwaliteitsbewaking
Beroepscode
De kwaliteit van de beroepsuitoefening wordt gewaarborgd door de beroepscode van de verschillende beroepsverenigingen en door intercollegiale toetsing. Dit betekent onder andere dat er sprake is van vertrouwelijkheid. Elke behandelaar is ingeschreven in het BIG-register. Hierdoor wordt voldaan aan de eisen van de Wet ‘Beroepen in de individuele gezondheidszorg‘ op het gebied van opleiding, bij- en nascholing, ervaring en bevoegdheden.
Rechten
Als je besluit bij een van ons in behandeling te gaan, ontstaat er een wettelijke overeenkomst tussen jou en de behandelaar. Deze overeenkomst bevat rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst (WGBO). Belangrijke rechten zijn het recht op informatie, geheimhouding van je gegevens en inzage in je dossier.
WPV
De behandelaren werken volgens de regels van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dit betekent dat er zorgvuldig wordt omgegaan met dossiervorming en de bescherming van je privacy.
Kwaliteitsstatuut
Elke zelfstandig gevestigde behandelaar heeft een eigen kwaliteitsstatuut. Hierin staat beschreven aan welke eisen zorgaanbieders in de ggz moeten voldoen op het gebied van kwaliteit en verantwoording om curatieve geestelijke gezondheidszorg te mogen leveren in het kader van de Zorgverzekeringswet.
Zorgstandaarden
In de zorgstandaarden vind je algemene aanbevelingen voor het voorkomen, herkennen, diagnosticeren en behandelen van psychische klachten en stoornissen. Zie hiervoor: www.ggzstandaarden.nl, www.akwaggz.nl en www.thuisarts.nl.
VIM
(Bijna-)incidenten worden intern gemeld, geregistreerd en onderzocht om hiervan te leren en deze in de toekomst te voorkomen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de procedure veilige incidentmelding (VIM).
ROM
Tijdens de behandeling ontvang je via e-mail digitale vragenlijsten, de zogenaamde ‘Routine Outcome Measurement’. De resultaten kunnen worden gebruikt om het verloop van je klachten tijdens de behandeling te meten. Afhankelijk van de duur van de behandeling kunnen er naast een voor- en nameting ook tussenmetingen plaatsvinden.
Waarneming
Waarneming is geregeld voor afwezigheid van de behandelaar in verband met langdurige vakantie of ziekte. Bij aanvang van de behandeling wordt door je behandelaar geïnformeerd wie de waarnemer is.